Συντηρητική χρήση των αντιγριπικών στα παιδιά συνιστούν οι επιστήμονες – Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Συντηρητική χρήση των αντιγριπικών στα παιδιά συνιστούν οι επιστήμονες

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται εναντίον της γρίπης δεν πρέπει να χορηγούνται κατά ρουτίνα σε παιδιά, αφού δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα οφέλη τους υπερβαίνουν πάντα τις όποιες πιθανές παρενέργειές τους, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές.

«Καθώς η θνησιμότητα στην τρέχουσα πανδημία παραμένει χαμηλή, μια πιο συντηρητική στρατηγική στη χορήγηση των φαρμάκων θα μπορούσε να θεωρηθεί συνετή, εξαιτίας των περιορισμένων δεδομένων, των παρενεργειών, όπως ο εμετός, και της πιθανότητας να αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του ιού της γρίπης», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει αποθέματα των φαρμάκων Tamiflu και Relenza για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης Α.

Στη Βρετανία, εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις Tamiflu χορηγήθηκαν σε ανθρώπους που έπασχαν από τη νόσο, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

Όμως ο Μάθιου Τόμσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνάδελφοί του αναφέρουν στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση πως, μολονότι τα αντιιικά μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης στα παιδιά κατά περίπου μία ημέρα, δεν μειώνουν τις κρίσεις άσθματος ή την πιθανότητα να χρειαστούν τα παιδιά αντιβιοτικά.

Το Tamiflu συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμετού, που στα παιδιά μπορεί να είναι σοβαρός.

Η ανάλυση βασίστηκε στη συστηματική εξέταση επτά προηγούμενων κλινικών μελετών σχετικά με τη χρήση των Tamiflu και Relenza για κρούσματα εποχικής γρίπης σε παιδιά ηλικίας 1 ως 12 ετών.

Ο Τόμσον είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θυπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι τα συμπεράσματα δεν ισχύουν και για την τρέχουσα σχετικά ήπια εμφάνιση της νέας γρίπης.

Bear