Ανακοίνωση Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό στα Βρασνά (Ασπροβάλτα) – Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Ανακοίνωση Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό στα Βρασνά (Ασπροβάλτα)

Ανακοίνωση Ε.Σ ΕΚΑΒ :

Η περίπτωση του  περιστατικού  στα Βρασνά Θεσσαλονίκης το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας χτες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN TV έρχεται να επισημάνει την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και  δράσης των εθελοντικών ομάδων που αφορά τόσο την ποιότητα της  εκπαίδευσης τους όσο και την παροχή  πρώτων βοηθειών.

Η συμμετοχή των παρευρισκόμενων απλών πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών είναι σε κάθε περίπτωση επιθυμητή ειδικά σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής όπου μπορεί να κρίνει την έκβαση.

Η συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να ενθαρρύνεται,  να επιβραβεύεται αλλά και να ελέγχεται για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων.

Η εφαρμογή  ιατρικών πράξεων από μη υγειονομικούς μπορεί είναι σωτήρια  αλλά και να αποβεί μοιραία όταν εφαρμοστεί λανθασμένα, ή στις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από απλούς πολίτες προβλέπεται από την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία. Οι ενδείξεις ενεργοποίησης του διδάσκονται στα σεμινάρια εκπαίδευσης  στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή πρώτων βοηθειών από απλούς πολίτες θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Άμεσα θα πρέπει να ενημερώνεται το ΕΚΑΒ το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης του περιστατικού.  Το Συντονιστικό Κέντρο του  ΕΚΑΒ μπορεί να παρέχει σαφείς τηλεφωνικές οδηγίες στους παρευρισκόμενους για την παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
  • Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν μόνο τις δεξιότητες για τις οποίες έχουν εκπαιδευθεί.
  • Το ΕΚΑΒ παρέχει εντελώς δωρεάν την δυνατότητα αυτής της εκπαίδευσης στους πολίτες της χώρας στα κατά τόπους κέντρα του.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται,  η καθ’ όλα καλοπροαίρετη,  προβολή  παρεμβάσεων με τρόπο που   να καλλιεργεί λανθασμένες ιατρικές αντιλήψεις και να δημιουργεί στο κοινό ανεδαφικές προσδοκίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β.

Ανακοίνωση του ΕΣ του ΕΚΑΒ (pdf)

 

Για το ανωτέρω περιστατικό υπάρχει ανακοίνωση και της ΠΟΠ ΕΚΑΒ στον σύνδεσμο 

http://www.popekab.gr/index.php?SCREEN=show_content&id=725

Δελτίο Τύπου

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα

Η πρώτη είδηση του τηλεοπτικού σταθμού ΟΠΕΝ (Βόλβη Θεσσαλονίκης ) υπήρξε ένα «υπερθέαμα» ζωντανής αναμετάδοσης απινίδωσης και διάσωσης από βέβαιο θάνατο 54χρονου εργαζομένου.

Ένα έμφραγμα μαϊμού , μια απινίδωση μαϊμού και ένας δημοσιογραφικός θρίαμβος μαϊμού! Στην πλάτη ενός ανθρώπου και μιας υπηρεσίας Επειγόντων.

Γελοιοποιήθηκαν όλα τα παρακάτω:

ΩΦΕΛΕΙΕΙΝ ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ αν δεν γνωρίζεις να ωφελήσεις οφείλεις σε κάθε περίπτωση να μην βλάψεις. Προέχει η ασφάλεια που διακυβεύθηκε χωρίς λόγο. Τα ιατρικά εργαλεία στα χέρια αδαών και αδίστακτων είναι δυνητικά επικίνδυνα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Δεν πρόκειται απλώς για ανεπάρκεια αλλά για πρωτοφανή ασχετίλα και σωρεία ανοησιών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ διακωμώδηση με κομπασμό , ιδιοτέλεια και χοντροκομμένη τηλεσκηνοθεσία.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ποια συγκατάθεση ζητήθηκε από το θύμα προκειμένου να προβληθεί πανελληνίως σε ρόλο τάχα τεθνεώντα και νεκραναστηθέντα; Ιατρικό απόρρητο με γκρό πλάν στα πρόσωπα των συγγενών;

ΣΑΜΑΡΙΤΙΣΜΟΣ Ποια η βοήθεια σε έναν εργαζόμενο που αισθάνθηκε δυσφορία; Αντιθέτως πλήρης εργαλειοποίηση αφού κρατήθηκε 45΄στο δέντρο αντί να διακομισθεί με ένα αυτοκίνητο στο κοντινό ΚΥ! Έπρεπε βλέπετε να ολοκληρωθεί η παράσταση καθυστέρηση ΕΚΑΒ – θεόσταλτοι σωτήρες –δαιμόνιοι ρεπόρτερ και μη χειρότερα

Καλούμε την διοίκηση να προστατέψει με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τους πολίτες και τον Οργανισμό από τον ζήλο των «σωτήρων» και την αυγουστιάτικη έλλειψη ειδήσεων

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Bear